Søk

Bli snekker - Garantert læreplass i de fleste fylker.

1. mars er en viktig dato. Det er nemlig søknadsfristen til videregående utdanning. Både de som nå er i ungdomsskolen og skal begynne på videregående.

Men også de som går i 1. klasse på videregående, må bestemme seg for hvilken retning de ønsker å velge videre. 

Vi treffer på svært mange bedrifter som sier at det er mangelen på faglært arbeidskraft som hindrer dem i å vokse og ta på seg flere oppdrag. Vi er også en av få bransjer som har flere læreplasser enn lærlinger. Desverre er det mange utenfor bransjen som tror at det ikke finnes noen norsk produksjon igjen. 

I hele byggenæringen er det behov for ca 30.000 kompetente medarbeidere de neste 10 årene. Det er et stort behov for boliger, og det skal bygges mye i Norge i fremtiden. Nesten 90 % av vinduene som brukes i norske bygg, produseres i Norge, enda flere trapper. I år har også eksporten av trapper til utlandet økt. De største norske kjøkkenprodusentene finner vi i Vestfold, Buskerud og Agder. Det vil alltid være behov for snekkere som kan lage spesialinnredning, og disse må ha kompetanse. Så JA, det er et stort behov! Selv om mye av arbeidet nå gjøres av maskiner og roboter, så trenger vi folk som kan styre disse maskinene. 

Bli trevaresnekker!

Yrket passer for den som liker å lage ting med hendene. Snekkerne har en variert hverdag, der mesteparten av jobben foregår inne på verksted. En snekker  i 2015 jobber med digitale maskiner og roboter, men også med tradisjonelt håndverk.

Dette gjør en snekker

Det meste av jobben foregår inne på verksted eller fabrikk. Selv om snekkerfaget er et gammelt og tradisjonsrikt fag, er arbeidshverdagen nå i stor grad automatisert. Digitale tegninger overføres til maskiner og roboter som utfører selve jobben. Snekkere i dag programmerer og styre maskinene.  De må også være nøyaktige, kreative og like å lage ting. Det er fint om du har interesse for tradisjonelt håndverk, men ikke et krav. Snekkerne kan også jobbe med oppmåling og montering ute på byggeplass i hus, kontorer og hoteller, og restauranter.

Alle trevaresnekkere spesialiserer seg innen et fagområde. De fleste jobber med enten vindu, dør, trapp eller innredning. Noen snekkere har spesialisert seg på restaurering av gamle møbler og vinduer. Noen jobber i små verksteder som lager alt kunden ønsker, mens andre jobber i store fabrikker med serieproduksjon.

Sentrale oppgaver:

  • Mottak, lagring og valg av materialer til ulike produksjonsoppgaver.
  • Tegning, måling, tegningsforståelse, bruk av digitale verktøy og produktutvikling.
  • Sammensetting av produkter, montering av beslag og tilpassing av andre typer materialer.
  • Overflatebehandling.

Else Marie gikk fra frisør til snekker

Se film om snekkerfaget

Se film om Jenny Skavlan som møbelsnekker med Alexander Moore hos Lien & Lian, Vestfold

 

Visste du forresten at snekker i år ble kåret til Norges mest sexy yrke?

Og visste du at snekker'n ikke bygger hus, men innredning til huset? Da vet du mer enn de fleste!

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no