Søk

Nøkkelfri trend

Stadig flere av oss går over til nøkkelfrie dører og trenden er spådd en bratt kurve

Foto: Mari Svenningsen, TrioVing

Tall fra bransjen tyder på at norske boligeiere har begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås. Forhandlerne tror utviklingen vil skyte fart de nærmeste årene, skriver låssystemleverandøren Trioving i en pressemelding.

– Ti prosent av kundene våre tar nå spranget over til nøkkelfritt når låsen i ytterdøren skal skiftes. Andelen er klart økende, sier Knut Kildahl, daglig leder i låsesmedfirmaet Eiendomssikring i Oslo, og formann i Norske låsesmeders forening.

Firmaet er en del av kjedesamarbeidet Trioving Sikkerhetssenter, som lanserte sin elektroniske dørlås Yale Doorman i fjor.

– Yngre, teknointeresserte menn er de første til å legge bort nøkkelen for godt, men trenden er i ferd med å bre seg til andre kundegrupper, sier Kildahl.

En nylig undersøkelse blant Trioving-forhandlere i hele landet viser samme tendens.

Vil vite mer

– Drøyt halvparten oppgir at ti prosent eller flere av kundene velger elektronisk og nøkkelfritt ved kjøp av ny lås. Boligeiere i aldersgruppen 30 til 40 år er mest tilbøyelige til å velge ny teknologi, sier Morten Svensen, kommunikasjonssjef i Trioving.

Andelen kunder som etterspør informasjon om slike systemer er enda høyere.

– 52 prosent av forhandlerne våre oppgir at mer enn en fjerdedel av kundene vil vite mer om elektroniske dørlåser før de gjør sine valg. Denne nysgjerrigheten er et tydelig varsel om at teknologien er på full fart inn, sier Svensen.

Tap av nøkler er den vanligste grunnen til at folk skifter lås, ifølge undersøkelsen. Som oftest er det familiens barn og ungdommer som har mistet nøklene sine.

Spår bratt kurve

– Noen oppgir også at de bytter lås fordi de har overtatt en ny bolig, eller fordi låsen var blitt gammel. Det trenger ikke alltid å ha skjedd noe galt før man velger å bytte lås. Andelen som bare vil ha noe nytt kommer trolig til å øke, særlig på grunn av ny, tilgjengelig teknologi.

En elektronisk dørlås gjør det mulig å erstatte den tradisjonelle nøkkelen med brikke, kode eller fjernkontroll. Med den aller nyeste teknologien kan også disse hjelpemidlene droppes, ved at låsen styres av en app på smarttelefonen, heter det i pressemeldingen.

– Foreløpig er vi i en tidlig fase når det gjelder å ta ny låsteknologi i bruk, men kurven vil nok stige bratt, på samme måte som da bilnøkkelen ble erstattet av elektronisk fjernlås, sier Knut Kildahl i Trioving-partneren Eiendomssikring.

Han regner med at den store bølgen kommer når dørfabrikantene begynner å montere elektroniske låser som standardutstyr.

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no