Søk

Vinduene i 4 av 10 norske boliger har aldri blitt skiftet ut

Dårlige, trekkfulle vinduer fører til enorme varmetap i tusenvis av norske boliger, viser en landsdekkende undersøkelse.

Byggeindustrien 11.11.2015

Med moderne lavenergivinduer kan både varmetapet og oppvarmingskostnadene reduseres kraftig.

I den samme undersøkelsen oppgir 30 prosent av huseierne at det trekker fra boligen, og like mange opplyser at det danner seg fukt på vinduene når det er kaldt.


Varmetap
- Vinduer i norske hus har stor betydning for strømregningen og komforten i huset. Trekkfulle vinduer kan forårsake nærmere en tredjedel av varmetapet. Komforen i boligen vil bli langt bedre med et satbilt og tørt inneklima, sier Kari Moberg, salg- og markedsdirektør i Byggmakker.
 

Nye vinduer tilpasset norske klimaforhold
Det har skjedd enrome fremskritt i produksjonen av vinduer de siste årene, hvor vinduene har blitt mye bedre tilpasset norske klimaforhold. For eksempel betyr det at glasset håndterer sollyset det eksponeres for på en langt mer effektiv måte. En annen funksjonalitet er gummien rundt glasset som gjør at vinduet isolerer mer når det blåser, forklarer Moberg.Hvorfor noen har byttet vindu
Respondentene i undersøkelsen som hadde byttet vinduer i boligen sin, svarte også på hvorfor de hadde byttet Her svarte 45 prosent at de hadde byttet et punktert eller ødelagt vindu, 37 prosent på grunn av trekk og 25 prosent fordi de ville spare strømutgifter. Flesteparten av de som ikke har byttet vinduer hevder enten at det ikke er behov for det eller at ”de gamle vinduene holder noen år til”.

Ifølge Moberg er det flere hensyn for forbrukerne å ta når de skal velge riktig vinduer til boligen. Hvor mye penger de vil bruke er én ting, de klimatiske forholdene rundt huset et annet.

I undersøkelsen svarer likevel 65 prosent at de vil engasjere en profesjonell håndverker hvis de bestemmer seg for å bytte vinduer i boligen sin. Det kan være gode nyheter for norske håndverkere. Kun 18 prosent av respondentene svarer at de ville gjort jobben selv eller med hjelp fra familie eller venner.

 

RMH

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no