Søk

Denne jenta kan velge og vrake i jobber

Budstikka 26.11.2012: Heidi Lossius (20) deltar i NM for møbelsnekkere denne uka

Se hele artikkelen og film med Heidi Lossius her

Byggebransjen sliter med å rekruttere nok håndverkere. Om få år vil bedriftene måtte si nei til mange oppdrag på grunn av mangel på fagfolk og lærlinger. På den annen side; folk som Heidi Lossius er sikret jobb.

– Ledige jobber, ja. Det er mange, sier Heidi Lossius (20).

Hun er i realiteten en vinner. Arbeidsgiverne, som sliter med å få tak i folk, og vanlige folk, som om få år kan komme til å slite med å få håndverkere til småjobber, er taperne.

Lossius fra Lysaker er på Lillestrøm for å konkurrere om å bli Norges beste møbelsnekker. Rundt henne konkurrerer flere tusen yrkesfagelever i alt fra blikkenslager til helsearbeider. I løpet av to dager skal Bærums-jenta bygge et skap.

– Jeg har litt dårlig tid, men ligger ganske godt an i forhold til konkurrentene mine, sier hun.

 

Skaper bekymring

Bare én av tre elever i Asker og Bærum søkte seg til yrkesfag denne høsten. Aldri før har andelen vært så lav. Byggebransjen ser alvorlig på utviklingen.

– Vi håper dette norgesmesterskapet i yrkesfag vil hjelpe på rekrutteringen, og å få flere unge til å velge snekkerlinje. Men jeg er bekymret, sier Kari S. Wilsgård i bransjeorganisasjonen Norsk trevare.

– Vi jobber med å øke statusen på faget, og slik det er nå vil alle som velger snekkerfag gå en trygg jobbfremtid i møte, sier hun.

Lav status

Heidi Lossius har nettopp avsluttet læretiden sin etter to år med design- og håndverklinjen på videregående, og hun har fått fast jobb. Hun synes det er rart at ikke flere velger yrkesfag.

– Jeg er ikke så glad i å sitte stille og pugge teori. Jeg foretrekker å jobbe med hendene mine. Være kreativ. Jeg tror mange i Bærum lar være å velge yrkesfag fordi linjene ikke har så høy status, sier hun.

Wilsgård tror få søkere i Asker og Bærum handler om lite erfaring med de praktiske fagene.

– Ungdom velger ofte noe de kjenner til. I Disse kommunene er det få foreldre som har gått yrkeslinje. Og når mange av vennene velger mer teoretiske linjer, blir man påvirket, sier hun.

Les hele artikkelen her

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no