Søk

Tema: Rekruttering

En trevaresnekker blir til!

Første møte med med arbeidslivet

 Tett kontakt mellom skole, lokalforening og næringslivet er nødvendig for å skape god rekruttering. Dette følges opp systematisk i Buskerud. I tillegg er  Opplæringskontoret er tett på hele veien, og det mån være, for å få  resultater. Den tette oppfølgingen har bidratt til at det nå for femte gang var oversøking på VG2 Treteknikk på Åssiden Videregående Skole i Drammen! Ellers i landet er vi en bransje som sliter med at skoletilbud legges ned, p.g.a manglende interesse for faget. 

I begynnelsen av september møtte jeg en engasjert og nysgjerrig gjeng som skulle ut og hilse på arbeidslivet for aller første gang.  Med buss fra skolen ble de kjørt rundt til ulike trevarebedrifter i nærområdet som representerte bredden i bransjen. Tre bedrifter dag 1, og seks bedrifter dag 2. Gjengen er ca tre uker inn i skoleåret, de skal lære treteknikk og bli neste generasjons snekkere.  De fleste av dem aner ikke hvordan det ser ut i en trevarebedrift. Og i løpet av dagen skal de lære at det er stor forskjell.  De starter hos Hillestad i Svelvik. En liten båt- og møbelsnekkerbedrift. De følger med når Stian viser dem arbeidstegninger. De får forklart hvor viktig det er med nøyaktighet. Det er lov å gjøre feil, men lærlingen hos Hillestad forklarer at det svir litt og. Som når du glemmer viktig verktøy på jobben, og har kjørt to timer for å montere et kjøkken. Det stjeler tid. Og den tiden må tas igjen med overtidsjobbing. Kunden har fått en deadline, og fristen skal overholdes! Det er sånn man lærer.  Sjefen er streng på enkelte ting. Man MÅ være presis på jobb om morran, og man må være interessert i å lære. Også må man kanskje være litt hardhudet, for her får alle høre det. Men når sjefen går for hardt ut mot lærlingen om feil og mangler, blir han fort minnet på hvem som nettopp kræsjet firmabilen.....! Det stor høyde under taket. Det er humor og varme, og omsorg blant møbelsnekkerne.    

Ett trinn videre
Det første som møter oss hos Engan Snekkeri, neste mål på turen, er ei trapp som monteres og pusses på. Den er en kopi, og skal forlenge en eksisterende trapp videre til neste etasje. Dette er ikke standard arbeid. Den må jo være lik den gamle som er fra forrige århundre. Utskjæringer og farger må stemme på en prikk. For å få til det begynner man med den svære datastyrte CNC fresen. Den er femakset. Maskinen jobber raskere og mer nøyaktig enn en menneskehånd, så lenge den er programmert riktig. Elevene har aldri sett en CNC maskin før, og aner ikke at hva den gjør. Gjermund Engan, som styrer bedriften, forklarer at man starter med å lage digitale tegninger på en skjerm. Lærlingen hos Engan tegner en 3D tegning av ei trapp for å vise oss. Skjermen er koblet til maskinen, og ungdommene lar seg imponere når et trestykke mates inn, og både trappetrinn og rekkverk kommer ferdig ut i andre enden. Når trinnene er skjært ut, skal de settes sammen til å bli ei trapp. Spilene pusses for hånd. Her må det en fintfølende menneskehånd til for å få det rette resultatet. Her snakker vi milimeters nøyaktighet. Den ny-gamle trappa er et godt eksempel på at industri og håndverk spiller hver sin viktige rolle for å få et perfekt ferdig produkt. 

 

Engasjerte lærere
Nils, når du skal i praksisplass her, så ringer du Joachim. Joachim kjører fra Drammen og hit hver dag, du kan sitte på med han. Petter, hvordan kommer du deg til Svelvik? Det går busser fra Drammen torg hvert kvarter i rushtiden, så hit er det ikke et problem å komme seg på egen hånd. For en hønemor, tenker jeg.  Men engasjerte lærere, detaljstyrt omsorg og oppfølging fra hønemor må til for at at dette opplegget skal fungere. I løpet av høsten skal alle gutta i praksisplass hos minst tre bedrifter hver. Det er noe helt annet å komme ut i bedrift enn de klarer å lære på skolebenken. Dette var noe lærerne forsto da de selv ble pushet ut til bedriftene, for noen år siden. Faglærer Anne Berit var i hospitering og fikk lage ei trapp. Det hun lærte er helt grunnleggende for hvordan undervisningen legges opp i dag. Utplassering vil vise dem enda bedre hvor forskjellig bedriftene er, forteller hun. Det er ikke alle som passer over alt, og det er viktig å finne en god match. Det er stor forskjell å jobbe i en bedrift hvor man man kan følge samme tegning igjen og igjen, og i en bedrift hvor man må tenke nytt fra dag til dag. Noen er avhengig av variasjon i hverdagen, mens andre foretrekker mer rutiner. Neste uke skal elevene også på Speed-Date med bedriftene. Slik lærer de hverandre å kjenne. Etter endt utplassering, vil  elevene ha et godt grunnlag for å velge hvor de ønsker læreplass. Og det kan jo hende noen har fått tilbud allerede?

Lar de unge slippe til
Dagen avsluttes hos Tre Trapp. Her er  det 25 ansatte og 4 lærlinger, og et helt annet miljø som møter oss. Før vi går ut i produksjonen, får alle streng beskjed om å holde hender og bein for seg sjøl. Ikke ta på noe! Her lages det i hovedsak standard trapper, og produksjonen er veldig automatisert. Jeg blir overrasket hvor ungt miljøet er ute i produksjonshallen. Tipper snittalderen er på 30, som er uvanlig i bransjen. Og det er tydelig noe elevene også legger merke til. Jeg skjønner godt at det virker fristende på gutta å jobbe på et sånt sted, hvor alderen varierer, og de unge slipper til. Både læringer og svenner følger nøye med og styrer CNC parken her. 

 

Ga mersmak!
Dagen var annerledes enn de hadde sett for seg, får jeg beskjed om. De visste ikke helt hva de hadde forventet, men det var i alle fall ikke dette. Om det ga mersmak? Ja, gjett om! De er helt klare på hvor de ønsker seg fremtidig læreplass. Trygghet, humor, varierte arbeidsoppgaver og et godt og ungt arbeidsmiljø, ser ut til å være det ungdommen ønsker seg.  Motiverte og fine gutter. Velkommen til bransjen!

 

Faglærerne i Buskerud blir alltid invitert med på bransjeaktiviteter i lokalforeningen, og spesielt de arrangementene som er hos bedriftene. Dette skjer 3-4 ganger i året. Tett og god kontakt er nødvendig. Slik lærer de om de ulike bedriftene og hva de trenger fra elevene. Det danne rogså grunnlag til å rettlede elevene om bransjens behov. 

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no. Vi ønsker elektronisk faktura (EHF) til organisasjonsnummer 954 980 286.