Søk

Ekspanderer med brannstopp

Et nyutviklet Lian-produkt, Lian Brannstopp, som er spesielt egnet for bruk i svalganger fikk særdeles stor oppmerksomhet da det ble presentert på Bygg Reis Deg

SØR-TRØNDELAG
Fredag, kl 02:42 01.11.2013 john.myrhaug@avisa-st.

Dette produktet vil utgjøre en betydelig andel av vår omsetning.
- 2014 blir det første teståret, og vi har stor tro på suksess.

Salgssjef Lars Ole Hageskal gleder seg til det tar av for fullt med Lian Brannstopp.

Ole Johan Singsdal, Lars Ole Hageskal, John Lian og Guro Pauline Sætherbø fra Lian og innkjøper hos Hent, Thomas Hukkelås, på Bygg Reis Deg-messa, der Brannstopp-vinduet fikk stor oppmerksomhet.Foto: Sigbjørn Lenes

Salgssjef Lars Ole Hageskal ved Lian Trevarefabrikk snakker om Lian Brannstopp, en lufteventil med brannsikring i selve vinduskonstruksjonen, et produkt Hemne-bedriften er alene om på markedet.

Brannstopp er en ventilasjonsrist som erstatter glasset i vinduet. Elementer i risten reagerer på varme, ekspanderer og tetter ventilen fullstendig ved brann. Dette hindrer spredning av brann og gir sikker rømningsvei.

Slik fungerer Brannstopp sagt på en enkel måte: Vi har i mange år montert fluenetting i vinduer for å hindre at flua kommer inn i hus. Samtidig blir luftemuligheten ivaretatt. Brannstopp fungerer på samme måte, men hindrer altså gjennomtrenging av flammer.

- Man kan lufte på vanlig måte, uten at det går på bekostning av brannsikkerheten. Produktet er branntestet i ovn med 850 graders varme og åpen flamme i to varianter. Én variant tilfredsstiller kravet i 30 minutter, og den andre i 60 minutter, samtidig som begge ivaretar myndighetsbestemte lydkrav på 45 desibel. Dette er et produkt som lenge har vært etterspurt i prosjektmarkedet hvor vi jobber, sier Hageskal.

Det er spesielt godt egnet i rom - ofte soverom - mot svalganger, og der flere leiligheter er bygd vegg i vegg i og med at svalgangen gjerne er rømningsveien. Dermed har personer som må evakueres «bedre tid» på seg.

Brannstopp er utviklet i samarbeid med Securo, et firma i Verdal som har spesialisert seg på et bredt spekter av brannforebyggende produkter. Men det er Lians egne folk som har tilpasset det til vindusformål; både med profiler, estetikk og lydkrav. Og de er nå alene på markedet om det.

- Vi har brukt ca et år på utvikling, og vi ser nå enorme muligheter. Vi har allerede mottatt bestillinger for levering i inneværende år, men det er først neste år det vil ta av. Det vanskelig å tallfeste, men at det vil utgjøre en betydelig andel av vår omsetning er vi sikre på, sier han.

Lian Brannstopp betyr også at bedriften vil gjøre come back på utenlandsmarkedet.

- Vi har mottatt konkrete henvendelser både fra Norge og utlandet. Vi ser svært store muligheter, sier Hageskal.

Både arkitekter og byggrådgivere lovpriser det splitter nye livreddende produktet som Lian nå skal skysse ut på markedet i høyt tempo.

- Vi er nå i ferd med å bygge en egen produksjonslinje i våre lokaler for Brannstopp, forteller Hageskal.

Én ting er at Brannstopp i seg selv tegner til å bli en braksuksess.

- Men vi regner med at vi også vil få en betydelig spin-off-effekt med økt salg av våre vanlige produkter, sier salgssjefen, som merket at ting virkelig tok av etter at Brannstopp ble demonstrert under den gigantiske Bygg Reis Deg-messa på Lillestrøm i tidsrommet 16. til 20. oktober.

Prismessig vil Brannstopp ligge noe over et vanlig vindu, men Hageskal minner om at det utgjør en liten del av en total leveranse.

- Én leilighet trenger gjerne ikke mer enn ett slikt vindu, og fordelene vil veie opp en noe høyere pris, sier han.

Inntil videre vil det ikke være behov for økt bemanning som følge av Brannstopp-produksjonen.

Og suksess med Brannstopp vil gi ytterligere påplussing på bunnlinja i en virksomhet som fra før kan vise til særdeles solide tall. I fjor hadde Lian Trevarefabrikk en omsetning på hele 114,6 millioner kroner. Det ble en slags milepæl at den passerte 100 millioner for første gang. Årsresultatet beløp seg til nærmere 9,5 millioner, også det en «bestenotering» for vindusprodusenten.

  

© Sør-Trøndelag

 

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no. Vi ønsker elektronisk faktura (EHF) til organisasjonsnummer 954 980 286.