Søk

Fyr i ordrebøkene til Nord-Norges største trappefabrikk - Solli Trappefabrikk AS

En bedrift som investerer for fremtiden.

Brann

På 90-tallet ble fabrikken ødelagt av brann to ganger i løpet av tre år, men begge gangene ble den bygd opp igjen.Mange går konkurs etter en brann, fordi man mister kunder og ansatte. Så det skal nesten ikke være mulig å reise seg etter to branner på kort tid, sier daglig leder Arnulf Hanssen.
I dag er det mest fyr i ordrebøkene og de ansatte jobber iherdig med å lage trapper til store rekkehusprosjekter på Kvaløya og i Bodø.
 

Solli Trevarefabrikk AS idag

Bedriften med 13 ansatte klarer 10 trapper i uken, og rundt 450 i året og passerer 13 millioner kroner i omsetning.
Trappene lages i eik, bjørk, furu, kirsebær, jatoba og merbau.
Nylig investerte bedriften også i et nytt anlegg for lakkering, beising, maling og tørking til 3,5 millioner . Dette sparer produksjonstid og dermed spares de ansatte også for den slitasjen det er å stå med manuell sprøytemaling hele dagen.

Startet i brakke fra krigen

Hanssen er også største eier i bedriften, og var med å starte virksomheten tilbake i 1973 i den gang høyst beskjedne lokaler. De begynte i en brakke fra krigen som sto i Finnfjordbotn. De reiv den, flyttet den til Solli og satte den opp. Den var på 10 gang 20 meter, forteller han.

-I starten drev de mest med forskjellige trevarer, men spesialiserte seg på trapper på tidlig 90-tallet. I den perioden leverte fabrikken trapper i stor stil til moderniseringen i det tidligere Øst-Tyskland.
Det var viktig læring for oss - ikke minst presisjon og nøyaktihet, noe som vi nyter godt av idag, sier produksjonsleder John Hansen, som egentlig bare skulle være to månder i bedriften, men som nå har vært der i 37 år.


Noen av bildene er tatt av Torgeir Braathen, Nordlys.


Må følge med i tiden

Da fabrikken i Solli startet for 42 år siden, var det trevarefabrikker nær sagt i hver eneste bygd her nord.

- Nå er det kun en håndfull igjen, noe som nok kommer av at de ikke har greid å følge med i tden. De har jobbet med gammelt utstyr og når arbeidet tar lang tide, blir det ulønnsomt sier Arnulf Hanssen. Samtidig er det mye håndverk som skal til for at kvaliteten på trappa skal bli prima. En trapp idag er i større grad lbitt et møbel som vises godt i huset.

- På slutten av 90-tallet var det populært med  mye dreid areid og profileringer, men nå er det enkle, slette og firkantede som gjelder. Funksisstilen har overtatt, avslutter Arnulf Hansen.

 


RMH


 

 

 

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no. Vi ønsker elektronisk faktura (EHF) til organisasjonsnummer 954 980 286.