Søk

Håkon Sødal vant NM for møbel og trevaresnekkere

Vi gratulerer Håkon, Heidi, Kasper, Mathias, Jon, Adrian og Vegard som alle har utvist høy presisjon og et stort engasjement!

 

Denne uka har det vært mye aktivitet på Lillestrøm. Syv deltakere fra hele landet har konkurrert om å bli Norges beste snekker. Nivået har vært høyt og svært jevnt, så ingenting var avgjort før helt til slutt, kan dommerne opplyse. Vi gratulerer Håkon, Heidi, Kasper, Mathias, Jon, Adrian og Vegard som alle har utvisthøy presisjon og et stort engasjement!

En spennende og krevende uke er over. Tidspress, nye maskiner, detaljer man aldri har laget før, publikum, journalister og sågar ministre som ser på og stiller spørsmål underveis, alt dette har vært en del av tre intense konkurransedager for deltakerne i årets NM. Det skal være litt vanskelig, og vi er stolte av alle som har vært med i konkurransen.

 

 

Slik ser resultatet ut:

1. plass Håkon Sødal, Røros Os Trekultur 84, 47 poeng FB
2. plass Heidi Lossius, Bærum SJ Innredning 72,38 poeng
3. plass Kasper Sveen, Oslo Bache, Wiig & Reitan 71,16 poeng

 

 

 

 

Den største utfordringen var all ventingen på maskinene mener Vegard Johansen fra Møre og Romsdal. Det er mange store maskiner som må til når industrisnekkerne skal lage skap. Heidi Lossius fra Akershus synes det var utfordrende med publikum som stoppet opp for å se på hva hun holdt på med og hadde masse spørsmål på lager. Flere journalister var også innom, og sågar Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tok seg god tid til utøverne og lot seg imponere over de fine detaljene hun så i skapene deres.

Morten Hiorth fra Oslo Snekkermesterlaug, Hans Øren fra Opplæringskontoret Tresenter Øst og Gry Haukås, Supervisor i STX OSV Accomodation AS har utgjort dommertrioen. Det var god stemning blant dommerne og selv om det er først gang det organiseres en felles konkurranse med tre ulike "grener", gikk bedømmingen greit allikevel. Dommerne bruker et internasjonalt oppsett når de bedømmer de ulike kriteriene. Dersom vinneren går videre til VM, så er det viktig at de vet hva som venter dem. I bedømmingen er det nøyaktighet som ble mest vektlagt, sier dommerne. Dømmingen er delt inn i 8 ulike deler der skrog, oppmerking for sammensetninger, kvalitet for liming, beslag og bevegelige deler, overflater og likhet med tegningen, HMS og materialforbruk får ulike poengsummer. Dommerne har alle gitt poeng, og summen ble deretter delt på 3, slik at gjennomsnittet blir stående.Hver liten detalj teller i hvordan de har klart å følge tegningene som ble utdelt før konkurransen, teller.

Jon Ørsland fra Rogaland var fornøyd med skapet sitt da han ble ferdig. Håkon Sødal fra Oppland syntes tidspresset var krevende og maskiner og verktøy som han aldri hadde brukt før, tok litt tid å sette seg inn i.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under parolen "Vi har læreplasser i trevare- og møbelsnekkerfagene" hadde vi en flott utstilling som Snekkermesterlauget i Oslo hadde bidratt med, og vi hadde klart å få med oss bl.a. Håkon som har deltatt i Yrkes-OL i Japan tidligere. Mange stoppet opp for å se på de flotte møblene vi hadde stilt ut, og ungdommene fikk prøve seg på høvelbenken både med å sage presist, høvle det lengste høvelsponet og med å stemme ut hull. Håkon klarte å engasjere ungdommen, og noen hadde stort potensial!

 

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no