Søk

Mot strømmen

Bygget er nytt, men håndverket er gammelt. I Tosebygda er møbelsnekring blitt god butikk.

Smålendene.no Publisert 26.09.2013 kl 18:10 Oppdatert 26.09.2013 kl 18:10 

 

– Det er sørgelig få som driver med møbelsnekring. Og de fleste tror nok yrket kun handler om å lage utskjæringer på mørke og tunge møbler.
Rune Strønes (34) fra Trøgstad stryker hånda over en elegant baderomsinnredning i ask. Moderne linjer. Lyst treverk. Idé og utførelse: Strønes Snekkerverksted.

Som nyutdannet møbelsnekker tok 21 år gamle Rune en råsjanse. Han startet opp for seg selv, i et verksted hjemme på gården til foreldrene. Målet var å få det til å gå rundt. Planen var aldri å bli stor. Nå er de fem. I et nybygd og moderne snekkerverksted på 500 kvadratmeter.

– Jeg har ikke hatt én dag uten oppdrag. Det er jeg takknemlig for. Jeg har aldri behøvd å annonsere. Fornøyde kunder genererer nye kunder. Så enkelt er det. Og så vanskelig.

Rune har kort vei til jobben. Omtrent 40 meter. Livet på landet har sine fordeler. Det nye snekkerverkstedet har han reist på tunet hjemme i Tosebygda. To etasjer med alt et snekkerhjerte måtte begjære: Båndsag. Dimensjonshøvel. Et eget rom til møbelrestaurering.

– Men bygget ser da langt fra nytt ut? – Hehe. Det er mange som kommenterer det. Men bygget er nytt. Det er bare tegnet det slik at det skal stå i stil med hovedhuset fra 1890. Og så har jeg satt inn gamle dører og vinduer.

Møblene fra Tosebygda er spredt over hele Østlandet: Et stuebord på en hytte i Hemsedal. Bokhyller i en leilighet på Majorstua. Garderober i en leilighet i Askim. Baderomsinnredning på Skjønhaug. Interiør i Båstad kirke.

– Hva får man her, som man ikke får på Ikea? – Vi tegner møbler etter ønske. Alt fås i heltre, tresorten velger du selv. Vi er fleksible på mål og gir deg det lille ekstra i detaljene. Dette er møbler som kan gå i arv.

– Hva hvis de blir umoderne? Da er det vel bortkastede penger? – God design lever evig. Det som er godt for øyet i dag, er godt for øyet om femti år, mener Rune.
Mobilen kimer. Det er en av de faste kundene. Rune har opp gjennom årene sett mange flotte hjem. Likevel er han påståelig på én ting: – Det er ikke rikinger som handler her. Noen er opptatt av bil og bruker penger på det. Andre prioriterer hus og hjem. Folk spør meg ofte hva et bord koster. Da svarer jeg: Hva koster en bil? Det er stor forskjell på en Lada og en Audi.
– Så hva koster et bord? – Hehe. Mellom 5.000 og 30.000 kroner. For Rune handler det hele om skaperglede: – Vi er med fra idé til å sluttføre et produkt. Vi lager noe unikt som passer akkurat der kunden vil ha det.
Møbelsnekkertradisjonene går langt tilbake i Trøgstad og Indre Østfold. Rune er stolt over å kunne føre tradisjonen videre. – Selv om nisjeprodukter er i tiden, er det stas å kunne leve av et tradisjonshåndverk. Jeg kan til og med brødfø flere ansatte, sier han.
Stein Tollaksen (49) har fulgt Rune i seks år. Først i tre år som lærling. Nå som fast ansatt. Bergenseren hadde en ensformig jobb i oljebransjen i Stavanger, men drømte om et nytt liv som snekker. – Jeg tok ett år på møbelsnekkerskolen i Mysen. Det ble det beste året i mitt liv, sier han. Han stortrives i snekkerverkstedet i Tosebygda. – Her får jeg lage noe nytt hver eneste dag. Rune er flink til å gi oss tillit. Vi har blitt som en liten familie. 

 

...

snekkerglede: Hos Strønes Snekker verksted er ingen arbeidsdag lik. Og det er akkurat slik de ansatte vil ha det. Fra venstre: Stein Tollaksen (49), Are Mortvedt (38), Per Kwiatkowski (59), Svanhild Madsen (25) og Rune Strønes (34).
...
bordbein: Lærling Svanhild Madsen fra Fredrikstad jobber med et utradisjonelt understell til et glassbord som skal til Skiptvet.
...
vinglete stolbein: Per Kwiatkowski fra Frankrike har drevet verksted i Oslo i 20 år. Her reparerer han gamle spisestuestoler. Verkstedet får nesten ukentlig inn gamle spisestuer som må repareres.
...
trives med tre: Svanhild Madsen er en av fem som lever av å lage møbler på gamlemåten ? i Tosebygda.

 

 

 

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no. Vi ønsker elektronisk faktura (EHF) til organisasjonsnummer 954 980 286.