Søk

Velg yrkesfag!

NHOs medlemsbedrifter har et stort behov for nettopp dem som fullfører et fagbrev. Det er faktisk et større behov for fagarbeidere enn for folk med høyere utdanning!

Bedriftene vil i større grad ha høyt utdannede ansatte med yrkesutdanning og praktisk erfaring fremfor de med bare teoretisk opplæring, skriver NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Av Kristin Skogen Lund, adm.dir NHO


Søknadsfristen til videregående opplæring nærmer seg med stormskritt, og mange     er usikre på hva de skal velge. Dette er til deg (og kanskje dine foreldre) som ikke har  endelig bestemt deg for skolevalg til høsten.

NHOs medlemsbedrifter har et stort behov for nettopp dem som fullfører et fagbrev.

NHO ønsker selvfølgelig ikke at alle skal velge yrkesfag, men vi ønsker å vise de mange muligheter et yrkesfaglig løp gir. Du får en utdannelse til et faktisk yrke hvor du er kvalifisert til en jobb etter endt opplæring i skole og bedrift. NHOs medlemsbedrifter har et stort behov for nettopp dem som fullfører et fagbrev. Det er faktisk et større behov for fagarbeidere enn for folk med høyere utdanning!

Hva sier du til å være med på å bygge fremtidens hus, eller til å bidra til å lage oljeanlegg under vann? Eller hva med å utvikle helt nye miljøvennlige biler? Kanskje drømmer du om å jobbe med IKT, med mennesker eller skape kvalitetsmøbler? Ved valg av yrkesfag er mulighetene mange, og du vil finne opptil flere programmer hvor nettopp dine evner og interesser blir ivaretatt. Du vil få en variert opplæring både teoretisk og praktisk. Vi vet at flere ungdommer ønsker seg en mer praktisk opplæring enn hva skolen kan tilby.

Med fagbrev er du kvalifisert til videre studier både på universitet og høyskoler hvis du ønsker det.

Mange unge og mange foreldre tror at hvis man velger et yrkesfag, så er mulighetene for videre studier senere utelukket. Det stemmer ikke! Med fagbrev er du kvalifisert til videre studier både på universitet og høyskoler hvis du ønsker det. Det er mulig at du må ta noen fag i tillegg for å være kvalifisert, men det gjelder også for mange fra studiespesialiserende.

La meg illustrere med et eksempel: Ole André (19) har fagbrev som automatiker. Han designer og drifter industrielle produksjonsanlegg. Han er så dyktig i faget sitt at han har deltatt på Yrkeslandslaget og representerte Norge under VM i yrkesfag i Calgary i 2009 (www.worldskills.no). Ole André ville mer, så nå tar han en ingeniørutdanning. Det var han kvalifisert til med fagbrev. Bedriftene vil i større grad ha høyt utdannede ansatte med yrkesutdanning og praktisk erfaring fremfor de med bare teoretisk opplæring.

Vi vet at mange unge som er litt skoleleie, ofte blir anbefalt å velge yrkesfag for så å velge påbygg til studiekompetanse istedenfor læretid. Dette er et dårlig råd. Påbygg (til studiekompetanse) er et tøft teoretisk år som mange faktisk ikke klarer å fullføre og bestå. Dermed er man ikke kvalifisert til videre studier, og uten fullført videregående skole er det også vanskelig å få jobb. Hvis du velger læretid fremfor påbygg, er du både kvalifisert og attraktiv på arbeidsmarkedet. Du vil få lønn i opplæringstiden. De aller fleste som starter som lærlinger, fullfører og består fagbrev til normal tid.

- Lykke til med valg av skole og utdanningsprogram! sier NHOsjefen.

 

Bookmark and Share
Postboks 7188 Majorstuen, 0307 Oslo | Besøk: NHO Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27, 0368 Oslo | Tlf: 23 08 80 00 |  post@norsktrevare.no. Vi ønsker elektronisk faktura (EHF) til organisasjonsnummer 954 980 286.